Een groene tuin kan makkelijk

Operatie Steenbreek logo

‘Een groene tuin, zo moeilijk is het echt niet. Pak de handschoen op en begin!’
Als je aan voorbijgangers op straat een afbeelding laat zien van een geasfalteerde parkeerplek of van een groen park en je stelt hen de vraag: welke plek trekt je het meest aan? Dan durf ik mijn hand ervoor in het vuur te steken dat iedereen het park aanwijst. Als je hen vervolgens vraagt hoe hun eigen tuin eruit ziet, is het maar de vraag of er naar het groen wordt gewezen. De kans is heel groot dat de meerderheid een tuin heeft die ter vergelijken is met een parkeerplek. Ik blijf me hierover verwonderen. Dit betekent niet dat je nu van je tuin een park moet maken, dat is totaal niet realistisch, maar je kunt er wel een plek van maken waar het fijn is om in te verblijven. Waar je op een warme zomerdag lekker in de schaduw een boek kunt lezen, waar vogels en vlinders voorbij fladderen en waar je bovenal kunt ontstressen na een drukke dag werken. Het enkel kijken en genieten van wat er groeit en bloeit brengt ons letterlijk al tot rust. Hier hoef je echt geen grote tuin voor te hebben die vol staat met grote bomen. In een stadstuin zijn veel mogelijkheden. Naast het terras en een pad kun je aan de zijkanten je tuin van groen voorzien.

Video makkelijk groen

Ook al denk je geen groene vingers te hebben, het verwijderen van wat stenen en daar groen voor in de plaats te zetten moet toch echt lukken. Via ‘makkelijk groen in 7 stappen’ tref je hele praktische tips aan over hoe je dit kunt doen. Druk dit stappenplan af en ga er bijvoorbeeld mee naar een tuincentrum bij je in de buurt. De medewerkers daar kunnen je vast verder helpen met de planten die je graag in je tuin wilt plaatsen. Eén tip die genoemd wordt in dit stappenplan wil ik onder de aandacht brengen en dat is ‘breng vruchtbare grond aan’. Doe je dit niet, dan is de kans dat de planten volgend jaar weer bloeien erg klein. Met als gevolg dat je afhaakt en de tegels weer terug gaat leggen. En dat is zo zonde, want hoe meer tegels er liggen in je eigen tuin, maar ook in je straat hoe minder aantrekkelijk de omgeving wordt. Niet alleen omdat de vogels en de vlinders er niets meer te zoeken hebben, maar ook omdat een versteende tuin en straat praktische problemen opleveren. In de zomer is het er veel warmer dan in een groene straat. Nu klinkt dat aantrekkelijk maar dat is het zeker niet als de mussen van het dak vallen. Daarnaast wordt het water na een hevige regenbui niet opgenomen in de bodem van de tuin, maar stroomt het regelrecht naar het riool. Bij flinke buien kan het riool het water niet aan met als gevolg dat de straat onder water komt te staan met alle nadelige gevolgen van dien. Nu zal je wel denken, maar dat probleem los ik in mijn tuin niet op. Dat klopt, maar het is ook zo dat wanneer iedereen zo redeneert er niets gebeurt.

steenbreekgemeenten 2018

Een tip die ik graag meegeef, begin kleinschalig. Ga niet meteen je hele tuin overhoop halen. Haal bijvoorbeeld langs de muren van de woning, langs de schutting enkele stenen weg en zet daar bloeiende planten in. Op www.lekkerinjetuin.nl tref je allerlei informatie aan die je hiermee verder helpt. Je zult zien dat het allemaal honderd procent meevalt en – dat is het allerbelangrijkste – dat je er direct van kunt genieten.

 

Roel van Dijk

Secretaris bij Operatie Steenbreek.