Groei & Bloei, groene vingers voor het klimaat

Een groene tuin kan het verschil maken voor het klimaat.

Groei en Bloei Amersfoort

‘Mooi Moestuinieren’ is de titel van de lezing die we met Groei & Bloei Amersfoort op dinsdag 10 oktober, tijdens de Week van de Duurzaamheid, organiseren. Met de lezing doe je kennis op over het eetbaar maken van je (sier)tuin, of het mooier maken van je moestuin. Slim combineren dus, door sier- en groenteplanten naast elkaar en door elkaar vrolijk en uitbundig te laten groeien en bloeien.

 

Met Groei & Bloei zijn we niet alleen een vereniging voor liefhebbers van tuinieren, we willen ook meewerken aan klimaatoplossingen. Zo werken we bijvoorbeeld samen met Operatie Steenbreek en Amersfoort Duurzaam. Want juist een (iets) groene(re) tuin kan het verschil maken voor het klimaat.

Ans van Maanen, voorzitter Groei & Bloei Amersfoort: “Tegel eruit, Plant erin: dat is dé slogan van Groei& Bloei en Operatie Steenbreek. Samen zorgen voor meer groen en minder verstening. Groei& Bloei zet zich in voor een groene samenleving, zowel op lokaal als op landelijk niveau”.

 

Landelijk denken we als vereniging mee voor meer bewustwording over het veranderende klimaat, bijvoorbeeld door er aandacht aan te besteden tijdens de Nationale Tuinweek. Steeds meer bekendheid krijgt de slogan en actie ‘tegel eruit, plant erin’ in samenwerking met Intratuin. Ook het thema van onze jaarlijkse tuinweek wordt gekoppeld aan de klimaatverandering, in 2018 is dit ‘Moestuinieren’.

 

Groei & Bloei heeft veel actieve leden, online volgers én tijdschriftlezers. We zijn steeds meer een echte tuin-community. Als liefhebber van tuinieren, heeft het gemiddelde Groei & Bloei lid aardig groene vingers. Alles bij elkaar hebben we een enorme hoeveelheid waardevolle kennis en ervaring van plezier-tuinieren in huis, die we graag delen voor nog veel meer groen in en rond onze huizen!

 

Ans van Maanen: “De beleving van tuinieren, bloemschikken en de passie voor groen in het algemeen vormen hiervoor de inspiratie. Kennis en kennisoverdracht werken stimulerend en samenbindend voor leden en niet-leden”.

Lokale afdelingen organiseren regelmatig activiteiten met tips en adviezen om zelf aan de slag te gaan. Op onze website www.amersfoort.groei.nl staan alle activiteiten. Ook vind je daar allerlei handige tips bijvoorbeeld het Snoei-ABC, een overzicht voor het snoeien van veel  voorkomende struiken. Natuurlijk kun je onze Afdeling Amersfoort ook op Facebook volgen om op de hoogte te zijn van onze activiteiten hier in (en om) de stad. Steeds meer tuinen van Amersfoortse leden worden straks ook ‘inspiratietuin’ voor Lekker in je Tuin en leden kunnen ook ambassadeur worden om andere tuinierders op weg te helpen.

 

Ans van Maanen: Leden van Groei& Bloei hebben veel ervaring met natuurlijk tuinieren. Ze weten hoe je meer natuur in je tuin krijgt en hoe je je tuin aantrekkelijk maakt voor vogels, vlinders en andere dieren. Ze brengen hun enthousiasme en kennis graag over aan anderen. Ze geven antwoord op je vragen. Je krijgt praktische tips en adviezen over het natuurrijker en diervriendelijker inrichten van je tuin met minder tegels en toch onderhoudsarm”.

 

Als bestuur van Groei & Bloei Amersfoort denken we ook mee in het netwerk van ‘Operatie Steenbreek Amersfoort’. Samen met de Gemeente en het Waterschap bespreekt het netwerk onder meer waar aan de riolering gewerkt wordt en hoe de omwonenden direct goed mee kunnen helpen om wateroverlast tegen te gaan. Voor Groei & Bloei een kans om voor deze bewoners bijvoorbeeld een workshop te organiseren over tuinieren.

logo groei en bloei

Details van de lezing ‘mooi moestuinieren’:

Dinsdag 10 oktober vanaf 20.00 uur, Het Groene Huis, Schothorsterlaan 21 in Amersfoort. Aanmelden is geen vereiste, de kosten zijn € 5 per persoon (gratis voor leden).

 

Meer informatie over Groei & Bloei Amersfoort is te vinden op www.amersfoort.groei.nl