knop bordje voorbeeldtuinen

Klimaatvriendelijke voorbeeldtuin

VERMEERKWARTIER BREITNERSTRAAT

In de Breitnerstraat is veel te zien, vooral als het net heeft geregend. De tuin heeft nu namelijk een wadi. Een ‘vijver’ waar het regenwater uit de dakgoten naartoe stroomt en langzaam wegzakt in de bodem. De planten die hier staan zijn speciaal gekozen omdat ze goed tegen een natte bodem kunnen. De tuin is bij- en vlindervriendelijk en staat vol met verschillende soorten planten, voor veel geur en kleur!

In de voortuin vind je veel maatregelen voor het klimaat en biodiversiteit. De bewoner en de ontwerper hebben goed besproken hoe je regenwater in je eigen tuin op kunt vangen en langzaam weg kunt laten zakken. Hoe je ruimte maakt voor veel kleur en leven in de tuin, mét kruiden. En toch ook lekker zelf kunt zitten.

Al het regenwater van het dak van het huis stroomt via de regenpijp in een beplante wadi. Wanneer het regent ontstaat nu een tijdelijke ‘vijver’ in de tuin. Zelfs met de steeds heftigere buien die we ervaren, heeft het regenwater nu altijd voldoende ruimte om te worden opgevangen en langzaam weg te zakken.

De bewoner wilde graag nog lekker voor het huis kunnen zitten en een goed pad hebben richting de straat. Hier lagen tegels, waar het regenwater niet doorheen kon zakken, maar afstroomde naar de straat. Door voor een honingraatplaat (niet zichtbaar), split en halfverharding van “Gravilux” te kiezen, zakt het langzaam weg. Zo heb je minder water op straat en dus minder snel wateroverlast.

De stoeptegels van het vroegere pad zijn direct weer hergebruikt in de tuin, maar niet om te betegelen. Ze zijn gebroken en voor een verhoogde border voor kruiden opgestapeld. Zo is er een mooie ‘hoog en droog’ border ontstaan voor kruiden.

In de tuin is gekozen voor heel veel verschillende soorten planten. Dit wordt aangevuld met stinzenplanten, die bijvoorbeeld veel nectar bevatten voor bijen. Zo is de tuin mooi van het vroege voorjaar tot de herfst.

Als actieve leden van „Meet je stad“ zijn de bewoners ook actief met het meten van klimaatveranderingen in dit burgerwetenschap project.

Tijdens een duurzame fietsroute in de Week van de Duurzaamheid was deze tuin ook opengesteld. De bewoners zijn uitstekende ambassadeurs, het is leuk om zelf ook een keer te gaan kijken!

Ontwerper Elke Blänsdorf  (www.degroeneverdieping.nl / www.molinia.net )

Uitvoerder: Tuintotaal (www.tuintotaal.net)

Foto’s: Elke Blänsdorf en Anneke Beemer