knop bordje voorbeeldtuinen

Klimaatvriendelijke voorbeeldtuin

DE VERGULDE WAGEN

Deze kleine voortuin bij een woningbouwwoning in Nieuwland bevindt zich in een wijk met veel verstening. Ook deze tuin lag aanvankelijk vol met tegels. De wens van de bewoonster: een groene maar wel onderhoudsvriendelijke tuin met de mogelijkheid om er 2 fietsen en 2 afvalcontainers te plaatsen.

De winst voor het klimaat is dat het regenwater niet meer naar de straat en het openbaar riool gaat maar weg vloeit in eigen tuin. Ook is er meer beplanting gekomen, ook dit is goed voor de opname van het regenwater en bovendien geeft het bij heet weer extra verkoeling wat vooral in zo’n versteende wijk van groot belang is.’

De bewoonster is heel blij met haar tuin en hoopt dat het buurtbewoners motiveert om ook de tegels de tuin uit te doen.’

In de tuin zijn geen regenpijpen aanwezig die konden worden afgekoppeld. De ontwerpers hebben nu voor goed water doorlatende bestrating gekozen. Onder de grond zijn eerst grindplaten neergelegd, met daarop kleischelpen. Het regenwater wat nu valt in de tuin zakt langzaam weg in de grond en stroomt niet meer direct de straat op.

Het stapelmuurtje is gemaakt van los gestapelde gebroken stoeptegels. Deze stoeptegels lagen al in de oude tuin en zijn allemaal hergebruikt. Een paar grotere tegels zijn hergebruikt onder de containers.

In het verhoogde plantvak is heel eenvoudig een mini-vijver geplaatst, met een grote cementkuip. Vanaf de eerste dag zat er al een kikker in en volgens de bewoonster woont er nu een hele familie!

Het groen in de tuin is makkelijk te onderhouden en doet het goed in de schaduw. Omdat bloeiende planten ook op het wensenlijstje stonden is er o.a. Tiarella  (Schuimkaars), Kirengeshoma (Japanse wasbloem) en Persicaria (Duizendknoop) in gezet. Dit zijn planten die goed groeien in een schaduwrijke tuin. De bewoonster wilde een Magnolia en Hortensia die al in de tuin stonden graag hergebruiken. Allebei hebben ze een plek gekregen in de nieuwe tuin.

De afvalcontainers zijn in de nieuwe situatie weggewerkt met klimgaas waardoorheen een kleinbladige klimop groeit, ook langs de gevel is een klimplant (kamperfoelie) geplaatst.

Ontwerpers: Anneke Beemer en Elke Blänsdorf  (www.degroeneverdieping.nl / www.hooglandsgroen.nl / www.molinia.net )

Uitvoerder: Gerard Voorburg (www.gerardvoorburg.nl)

Foto’s: Anneke Beemer