Zo spot je pottenkijkers

Buurjongens Verplaatsbare schutting

Heb je een buur die de hele tijd in je tuin staat te kijken? Dan is het wellicht een goed idee om een tuinafscheiding neer te zetten. Misschien heb je namelijk niet zo’n zin in pottenkijkers. Maar je tuin meteen helemaal potdicht maken hoeft nou ook weer niet. Want heb je er wel eens over nagedacht hoeveel dieren van de ene tuin naar de andere tuin willen gaan?
Ik wel. Maar het antwoord moet ik je helaas schuldig blijven. Dat zou nou een leuk onderzoekje zijn. Wat ik wel weet is dat er talloze padden, kikkers, wilde bijen en egels hele afstanden afleggen, soms wel enkele kilometers, door alle tuinen heen. Ze gebruiken al die aaneengeschakelde tuinen als één groot landschap. Een landschap dat heel divers is. Sommige tuinen zijn heerlijk groen met heel veel eten zoals slakken, kevers en spinnen. Andere tuinen lijken meer op een woestijn. Het is niet zo ingewikkeld om te raden in welke tuin je meer dieren vindt.

Diervriendelijke schutting voor een betere biodiversiteit

De vraag die mij bezig houdt is welk effect de tuinafscheiding heeft op het leven in de tuin. Wil je de dieren in de tuin een handje helpen, dan is het goed om je tuinafscheiding bij de grond open te houden. Zo kunnen de kruipende dieren makkelijk je tuin in uit. Dit kan door je schutting iets hoger te hangen. Of een mooie haag heeft dit bijvoorbeeld van nature. Ten tweede is het handig als je tuinafscheiding een mooie plek is om je in te verstoppen of te broeden. Ik heb thuis bijvoorbeeld een stukje met klimop. Deze lente zat daar een Heggemus in te broeden, heel gaaf om te zien. En bij een muurtje even verderop zat een Vinkje te broeden in een Klimhortensia. Toen hij zijn nest aan het bouwen was, was de hele struik nog kaal, maar precies toen er gebroed moest worden, liep de hele plant uit en was het nest prachtig verborgen tussen de bladeren. Ten derde zou ik, als ik zo’n dier was, ook graag wel wat te eten vinden. Juist bij de tuinafscheiding is vaak de meeste begroeiing, en daar is het meeste kans op voedsel. Voor sommige dieren zoals vogels is het juist fijn om wat hoger van de grond eten te vinden. Daar kun je met je tuinafscheiding, die toch de hoogte in gaat, mooi gebruik van maken.

Diervriendelijke Groenschutting voor een betere biodiversiteit

Met de Buurjongens proberen we op deze ideeën in te spelen. We maken daarvoor tuinafscheidingen die ruimte bieden om je als dier in te verstoppen. Vakken in de schutting met blokken hout of planten bieden een mooie rustplek. Hier kun je als diertje ook direct op zoek gaan naar eten. De insecten of bloemen die in de plantenvakken leven vormen een heerlijk dieet. En heb je toch nog een beetje trek, dan kun je het voer van het voedertafeltje pikken, die in de schutting hangt. En heb je na al dat eten de behoefte om je voort te planten (je weet het niet), dan kan dat ook al in die schutting. In het vogelhuisje of insectenhotel (beetje afhankelijk van welk dier je bent) kun je met een gerust hart je ei kwijt. Zo wordt ook hier weer mooi gebruik gemaakt van de hoogte van de tuinafscheiding.

 

Oftewel, het is hartstikke leuk om eens stil te staan bij je tuinafscheiding en wat daar op die plek allemaal gebeurd. Lekker op een tuinstoel naar al dat leven kijken. Zo draai je het mooi om en wordt jij de pottenkijker.

 

Max is één van de Buurjongens
meer informatie over de Buurjongens’ tuinafscheidingen op www.buurjongens.eu.