Groei & Bloei, groene vingers voor het klimaat

Een groene tuin kan het verschil maken voor het klimaat.

Groei en Bloei Amersfoort

‘Mooi Moestuinieren’ is de titel van de lezing die we met Groei & Bloei Amersfoort op dinsdag 10 oktober, tijdens de Week van de Duurzaamheid, organiseren. Met de lezing doe je kennis op over het eetbaar maken van je (sier)tuin, of het mooier maken van je moestuin. Slim combineren dus, door sier- en groenteplanten naast elkaar en door elkaar vrolijk en uitbundig te laten groeien en bloeien.

 

Met Groei & Bloei zijn we niet alleen een vereniging voor liefhebbers van tuinieren, we willen ook meewerken aan klimaatoplossingen. Zo werken we bijvoorbeeld samen met Operatie Steenbreek en Amersfoort Duurzaam. Want juist een (iets) groene(re) tuin kan het verschil maken voor het klimaat.

Ans van Maanen, voorzitter Groei & Bloei Amersfoort: “Tegel eruit, Plant erin: dat is dé slogan van Groei& Bloei en Operatie Steenbreek. Samen zorgen voor meer groen en minder verstening. Groei& Bloei zet zich in voor een groene samenleving, zowel op lokaal als op landelijk niveau”.

 

Landelijk denken we als vereniging mee voor meer bewustwording over het veranderende klimaat, bijvoorbeeld door er aandacht aan te besteden tijdens de Nationale Tuinweek. Steeds meer bekendheid krijgt de slogan en actie ‘tegel eruit, plant erin’ in samenwerking met Intratuin. Ook het thema van onze jaarlijkse tuinweek wordt gekoppeld aan de klimaatverandering, in 2018 is dit ‘Moestuinieren’.

 

Groei & Bloei heeft veel actieve leden, online volgers én tijdschriftlezers. We zijn steeds meer een echte tuin-community. Als liefhebber van tuinieren, heeft het gemiddelde Groei & Bloei lid aardig groene vingers. Alles bij elkaar hebben we een enorme hoeveelheid waardevolle kennis en ervaring van plezier-tuinieren in huis, die we graag delen voor nog veel meer groen in en rond onze huizen!

 

Ans van Maanen: “De beleving van tuinieren, bloemschikken en de passie voor groen in het algemeen vormen hiervoor de inspiratie. Kennis en kennisoverdracht werken stimulerend en samenbindend voor leden en niet-leden”.

Lokale afdelingen organiseren regelmatig activiteiten met tips en adviezen om zelf aan de slag te gaan. Op onze website www.amersfoort.groei.nl staan alle activiteiten. Ook vind je daar allerlei handige tips bijvoorbeeld het Snoei-ABC, een overzicht voor het snoeien van veel  voorkomende struiken. Natuurlijk kun je onze Afdeling Amersfoort ook op Facebook volgen om op de hoogte te zijn van onze activiteiten hier in (en om) de stad. Steeds meer tuinen van Amersfoortse leden worden straks ook ‘inspiratietuin’ voor Lekker in je Tuin en leden kunnen ook ambassadeur worden om andere tuinierders op weg te helpen.

 

Ans van Maanen: Leden van Groei& Bloei hebben veel ervaring met natuurlijk tuinieren. Ze weten hoe je meer natuur in je tuin krijgt en hoe je je tuin aantrekkelijk maakt voor vogels, vlinders en andere dieren. Ze brengen hun enthousiasme en kennis graag over aan anderen. Ze geven antwoord op je vragen. Je krijgt praktische tips en adviezen over het natuurrijker en diervriendelijker inrichten van je tuin met minder tegels en toch onderhoudsarm”.

 

Als bestuur van Groei & Bloei Amersfoort denken we ook mee in het netwerk van ‘Operatie Steenbreek Amersfoort’. Samen met de Gemeente en het Waterschap bespreekt het netwerk onder meer waar aan de riolering gewerkt wordt en hoe de omwonenden direct goed mee kunnen helpen om wateroverlast tegen te gaan. Voor Groei & Bloei een kans om voor deze bewoners bijvoorbeeld een workshop te organiseren over tuinieren.

logo groei en bloei

Details van de lezing ‘mooi moestuinieren’:

Dinsdag 10 oktober vanaf 20.00 uur, Het Groene Huis, Schothorsterlaan 21 in Amersfoort. Aanmelden is geen vereiste, de kosten zijn € 5 per persoon (gratis voor leden).

 

Meer informatie over Groei & Bloei Amersfoort is te vinden op www.amersfoort.groei.nlTuinvogelconsulent

 

Contactpersoon: Ien Holman
 

Bekijk website

Lustoord klein en fijn

Schothorst

 

Waterfonteintje met steen, veel groen en bloeiende planten voor de bijen en vlinders.

 

Veel groen en afwisselende beplanting

Meer groen en bloeiers, weinig tegels

Waterfonteintje, waterbuffer door veel planten

 

Bloeiende planten voor de bijen en vlinders

Zielhorst

 

Bloembak en potten, bloeiende planten

Veel groen en weinig tegels

Waterbuffer door planten en struiken

 

Intieme groene tuin met wateropvang

Schothorst

 

Bij dit hoekhuis is resultaat van intiemere tuin, meer groen en wateropvang. En toch nog voldoende plek voor parkeren van de auto.

 

Struiken & meer ruimte voor planten

Meer groen en minder tegels

Minder tegels, meer ruimte voor planten & grint ipv tegels

 

Wilde Planten

Soesterkwartier

 

Wij genieten van (bloeiende) planten, kruiden en zelfs ‘n kleine moestuintje. Als erfscheiding: voornamelijk haagbeuken. (1 houten schutting ivm
N-wind).

 

Mix van boom, struiken, veel wilde planten (laag), bolgewassen, een kruidenhoekje en moestuintje

Meer groen + schaduw

Opvang boom, struiken en planten ipv tegels

 

Voortuin Ruigenhof

Zielhorst, Ruigenhof

 

Meer groen, minder tegels

 

 bloembak & meer ruimte voor planten

 meer groen en minder tegels

 minder tegels, meer ruimte voor planten & boomschors ipv tegels

 

Zinnenprikkelend

 

Contactpersoon: Ralph Koridon

 

Bekijk website

Stichting Elisabeth Groen

 

Elisabeth Groen – een stadspark voor en door bewoners. Stichting Elisabeth Groen is verantwoordelijk voor de uitvoering
van het Inrichting en Beheerplan voor een groene inrichting van het ziekenhuisterrein Elisabeth.
De Stichting bestaat uit enthousiaste vrijwilligers. Interesse? klik op de knop “Bekijk website”

 

Contactpersoon: Lia Bouma

 

Bekijk website

Kwekerij van Houtum

 
In ons familiebedrijf werken wij al ruim 20 jaar op ecologische wijze. Dit doen we zonder bestrijdingsmiddelen. We doen dit niet vanuit een economisch perspectief, maar vanuit een logische beredenering dat op die wijze de sterkste en gezondste plant gekweekt kan worden. Op onze biologische kwekerij kweken wij vaste planten in de buitenlucht. Daarnaast is er een ruime selectie van biologische kruiden en rozen. Ook kunt u bij ons terecht voor beplantingsadvies en biologische producten ter verbetering van uw bodem.
 
Contactpersoon: Reinier van Houtum

 

Bekijk website

De zussen van zelf

 

Botanische online woonwinkel met bijzondere illustraties, handgemaakte meubels, Marimo’s, kokedama’s en terrariums.
Zin om je balkon op te fleuren met planten of ander moois? Bezoek onze webwinkel!

 

Contactpersoon: Miranda, Patricia

 

Bekijk website

Charlot Luiting Ontwerp

 

Contactpersoon: Charlot Luiting

 

Bekijk website

Bio kultura

 
Biologisch tuinieren met Bio-Kultura
Wij maken biologische potgrond, tuinaarde en compost met hart voor plant, mens, dier en milieu. Een potgrond om uw planten op het balkon en het terras van de perfecte voeding te voorzien. Een tuinaarde om de borders in uw (moes)tuin op te hogen en om al uw planten in te laten groeien. En een organische mestcompost die u ieder voorjaar over de bodem kunt strooien als voeding voor een heel seizoen.
 

 
Bekijk website

Buitenkans

 

Contactpersoon: Eveline Beukema

 

Bekijk website

Biologischeplanten.nl

 
De biologisch gekweekte vaste planten en kruiden van kwekerij van Houtum zijn ook online te bestellen! Kijk hier rond voor achtergrondinformatie en een overzicht van alle planten en kruiden voor in je tuin of op je balkon. Kom ook eens langs op de prachtige locatie in het Langbroekeweteringgebied tussen Driebergen en Doorn in.
 
Contactpersoon: Marcelle van Houtum
 
Bekijk website

Bewoners033

 

Er komen steeds meer bewonersinitiatieven in Amersfoort. Meer en meer burgers zijn bereid zich in te zetten voor bij voorbeeld de leefbaarheid in hun wijk. Bewoners033 is er onder meer voor bedoeld om al deze initiatieven overzichtelijk weer te geven, per thema en per wijk. Iedereen die bij een initiatief betrokken is of er een start, kan dat op deze site plaatsen, een oproep doen, om steun en vrijwilligers vragen en iets aan de agenda toevoegen

 

Contactpersoon: Lia Bouma

 

Bekijk website

De Buurjongens

 
De Buurjongens worden gelukkig van buiten zijn en zich te laten verrassen door de natuur, hoe klein ook. Hoe diverser de omgeving, hoe meer kans op leuke ontdekkingen. Tegelijkertijd zien we in Nederland zoveel saaie, recht-toe-recht-aan schuttingen dat we dachten: daar is een hele wereld te winnen. Laten we daar eens wat aan gaan doen!
Lees hier het blog van Max

 
Contactpersoon: Maarten Mulder

 

Bekijk website

IVN Amersfoort

 

IVN Amersfoort en omgeving is actief in het gebied Amersfoort, Hoevelaken, Leusden, Woudenberg en Scherpenzeel. Het is ons doel, om zoveel mogelijk mensen de natuurwaarden dicht bij huis te laten ontdekken en beleven. En dat kan al beginnen in een groene, bio diverse en klimaatbestendige tuin. Laat je inspireren door de voorbeelden en mogelijkheden op deze site!

 

Contactpersoon: Ruud Corduwer

 

Bekijk website

Samenspel-Natuurlijk

 
Natuurhealing is een speelse, creatieve werkvorm in de natuur. Je gebruikt al je zintuigen en verbindt je hoofd met je hart en met je handen. Doe je mee? Het brengt je meer voldoening, verbinding, zin, creativiteit, rust, inzicht, meer ruimte in je hoofd en ontspanning in je lijf. Ik heb er veel zin in om je te ontmoeten.
 
Contactpersoon: Magda Bannink

 

Bekijk website

Hooglands Groen tuinen

 

Anneke Beemer van het bedrijf Hooglands Groen tuinen ontwerpt tuinen voor zowel particuliere als bedrijfstuinen. Zij is gespecialiseerd in ontwerp, aanleg en onderhoud van beplantingen. Wil je meer leren over het onderhoud in eigen tuin? Ook dan kan je bij Hooglands Groen tuinen terecht. Meer informatie over tuincoaching en ‘samen tuinieren’ is te lezen op mijn website.

 

Contactpersoon: Anneke Beemer

 

Bekijk website

Molinia

 

Het ontwerp bureau van Elke Blänsdorf is gespecialiseerd in het ontwerp van biodiverse en kleurrijke beplantingen onder ander voor waterberging in wadi’s. De klimaatvriendeljike tuinen van Molinia zijn soortenrijk, insectenvriendelijk en vaak aangevuld met eetbare planten. Molinia kan over alle technische mogelijkheden voor waterberging en infiltratie informeren en adviseren.

 

Contactpersoon: Elke

 

Bekijk website

De Tuintekenaar

 

Contactpersoon: Tim

 

Bekijk website

Waterschap Vallei Veluwe

 

Waterschap Vallei en Veluwe zorgt voor veilige dijken, schoon en voldoende oppervlaktewater en gezuiverd afvalwater in het gebied tussen IJssel, Nederrijn, Utrechtse Heuvelrug en Randmeren. Door de afvoer van hemelwater af te koppelen van het riool, komt het schone regenwater niet meer in het riool terecht. Het regenwater komt direct beschikbaar voor uw tuin. Meer weten? Bekijk onze afkoppelfolder: https://indd.adobe.com/view/0df3cec2-f328-409c-ab9e-d7d5ba5518cb

 

Contactpersoon: Dimitri van Dam

 

Bekijk website

Max tuinen

 

Maxtuinen is een allround groenadviesbureau met speciale aandacht voor natuur en klimaat. Hierbij kan het om een enkele vierkante meter gaan of om hectares, en alles daartussenin. Max werkt voor gemeentes, provincies, waterschappen, instanties, organisaties, instellingen, projectontwikkelaars, bedrijven, werkgroepen en particulieren. Specialiteit: de “mission impossible”.

 

Contactpersoon: Max

 

Bekijk website

JetteJ Natuurlijk Creatief

 
Ik ben JetteJ; creatieve en leergierige vrouw met een enorme passie voor tuinen, de natuur en vormgeving.
Met veel liefde en plezier verzorg ik het ontwerp, advies en onderhoud van tuinen en speelnatuur.
 
Contactpersoon: Jette Jongerius

 

Bekijk website

De groene verdieping

 
De Groene Verdieping is het samenwerkingsverband van Anneke Beemer, Elke Blänsdorf en Max Griebling voor het klimaatbestendig maken van particuliere en bedrijfstuinen in de gemeente Amersfoort. Anneke, Elke en Max hebben alle drie een eigen groenbedrijf en bundelen in dit samenwerkingsverband hun krachten.
 
Contactpersoon: Elke, Anneke, Max

 

Bekijk website

Groei&Bloei

 
Houd je van tuinieren en doe je er veel aan om je tuin of balkon steeds mooier te maken? Bij ons kun je kennis opdoen over alles wat groeit en bloeit.

We organiseren allerlei activiteiten, zoals lezingen, workshops en excursies – toegankelijk voor iedereen, met korting voor leden. Ieder jaar is er een voortuinkeuring, een plantenruilbeurs en een open tuinenmiddag.
 
Contactpersoon: Ans van Maanen

 

Bekijk website

Operatie Steenbreek Amersfoort

 
Is jouw tuin of balkon klaar voor het veranderende klimaat? De stortregens die steeds vaker voorkomen en het bestraten van de tuin is geen goede combinatie. Het water stroomt direct het riool in en draagt bij aan overstromingen, maar ook de plantjes komen vaker droog te staan. Operatie Steenbreek promoot de tegels uit de tuin en het groen er in.
 

Contactpersoon: Sandra Sijbrandij

 

Bekijk website

Gemeente Amersfoort

 
In Amersfoort hebben groene verenigingen, ondernemers in het groen, tuinontwerpers, de gemeente en het waterschap hun krachten gebundeld om samen zo veel mogelijk stenen in Amersfoortse tuinen te vervangen door groen of door waterdoorlatende bestrating.
 
Contactpersoon: Brigit Kuipers

 

Bekijk website

Coöperatie 033GROEN

 
Coöperatie 033GROEN werkt aan méér betekenisvol groen in Amersfoort. Zelf aan de slag met een groen project of een idee in jouw buurt? Wij werken samen met bewoners, maatschappelijke organisaties, gemeente en bedrijven. Neem eens een kijkje op onze website en neem gerust contact op!
 

Contactpersoon: Edgar van Groningen

 

Bekijk website

Gefeliciteerd, je staat op het punt om een bijenpakket te bestellen!

 

Geef onderstaand je gegevens op en binnen 2 werkdagen ontvang je van ons de bevestiging van je bestelling en de instructies hoe je je bestelling kunt betalen.

 

Na betaling ontvang je binnen 5 werkdagen van ons een e-mail dat je het pakket op kunt halen. Het pakket ligt dan klaar bij ‘Zussen van Zelf’: Oude Fabrieksstraat 14 (De Nieuwe Stad) Amersfoort.

Bij deze e-mail vind je informatie over hoe je het pakket kunt aanplanten/installeren. Deze informatie ontvang je ook bij het pakket zelf.

 

Wil je graag dat je bestelling bezorgd wordt, geen probleem deze kan tegen een geringe meerprijs geleverd worden. Hiervoor ontvang je apart een offerte.

 

Naam*
E-mail:*
Telefoon:*
-

Wens je hulp of advies bij je bestelling, vink hieronder dan ook de gewenste optie(s) aan. Je ontvangt van ons hiervoor dan een offerte.

Extra opties

Gefeliciteerd, je staat op het punt om een zonpakket te bestellen!

 

Geef onderstaand je gegevens op en binnen 2 werkdagen ontvang je van ons de bevestiging van je bestelling en de instructies hoe je je bestelling kunt betalen.

 

Na betaling ontvang je binnen 5 werkdagen van ons een e-mail dat je het pakket op kunt halen. Het pakket ligt dan klaar bij ‘Zussen van Zelf’: Oude Fabrieksstraat 14 (De Nieuwe Stad) Amersfoort.

Bij deze e-mail vind je informatie over hoe je het pakket kunt aanplanten/installeren. Deze informatie ontvang je ook bij het pakket zelf.

 

Wil je graag dat je bestelling bezorgd wordt, geen probleem deze kan tegen een geringe meerprijs geleverd worden. Hiervoor ontvang je apart een offerte.

 

Naam*
E-mail:*
Telefoon:*
-

Wens je hulp of advies bij je bestelling, vink hieronder dan ook de gewenste optie(s) aan. Je ontvangt van ons hiervoor dan een offerte.

Extra opties

 

Gefeliciteerd, je staat op het punt om een regentonpakket te bestellen!

 

Geef onderstaand je gegevens op en binnen 2 werkdagen ontvang je van ons de bevestiging van je bestelling met de data / tijden wanneer je het pakket kan ophalen (en betalen) bij Ranzijn Tuin & Dier Amersfoort: De Zonnecel 12, Amersfoort.

 

Wil je hulp bij dit pakket of wil je graag dat je bestelling bezorgd wordt, geen probleem dit kan tegen een geringe meerprijs geregeld worden. Hiervoor ontvang je apart een offerte.

 

Naam*
E-mail:*
Telefoon:*
-

Wens je hulp of advies bij je bestelling, vink hieronder dan ook de gewenste optie(s) aan. Je ontvangt van ons hiervoor dan een offerte.

Extra opties:

Gefeliciteerd, je staat op het punt om een schaduwpakket te bestellen!

 

Geef onderstaand je gegevens op en binnen 2 werkdagen ontvang je van ons de bevestiging van je bestelling en de instructies hoe je je bestelling kunt betalen.

 

Na betaling ontvang je binnen 5 werkdagen van ons een e-mail dat je het pakket op kunt halen. Het pakket ligt dan klaar bij ‘Zussen van Zelf’: Oude Fabrieksstraat 14 (De Nieuwe Stad) Amersfoort.

Bij deze e-mail vind je informatie over hoe je het pakket kunt aanplanten/installeren. Deze informatie ontvang je ook bij het pakket zelf.

 

Wil je graag dat je bestelling bezorgd wordt, geen probleem deze kan tegen een geringe meerprijs geleverd worden. Hiervoor ontvang je apart een offerte.

 

Naam*
E-mail:*
Telefoon:*
-

Wens je hulp of advies bij je bestelling, vink hieronder dan ook de gewenste optie(s) aan. Je ontvangt van ons hiervoor dan een offerte.

Extra opties